Hondenherplaatsing

  

Los lopen

Ik durf hem niet loslaten want hij loopt weg !

De hond moet elke dag 1 tot 2 uur los kunnen lopen. Hij kan even weglopen en onzichtbaar zijn, maar hij zal altijd terugkomen naar jou. Een hond is een roedeldier en kan niet zonder zijn roedel. Hij is niet gemaakt om alleen te lopen. Hij zal je altijd terugzoeken. Maar geef hem de tijd om eens ver weg te lopen, van het bos te genieten, rond te snuffelen en konijnensporen te zoeken zoals elk wild dier doet. Wees niet bang als je hem niet ziet : hij weet heel goed waar je bent.

Hoe heb ik het zelf geleerd ?

De gouden regel is : NOOIT je hond roepen.

Ik had een terriër asielhondje Luc-ske dat ik op 12-jarige leeftijd adopteerde. Hij had nooit los gelopen. Hij verdween als een pijl uit een boog. Ik zag hem gedurende 20 minuten niet meer terug. Ik bleef in paniek ter plaatse zitten. Plots verscheen hij uit de struiken en kwam naar mij alsof er niets gebeurd was. Hij was gek op konijnen en verdween steeds in de pijpen. Maar konijnen zijn nooit verder dan 50 meter van hun pijp en zullen niet zomaar naar een autoweg lopen.

In de natuur leert een wilde hond zijn roedel te zoeken en terug te vinden. Welpjes worden niet geroepen. Als een welp de roedel niet volgt, laten de honden hem in paniek raken en zelf de anderen zoeken. De eigenaar moet dit aanleren aan zijn hond. Gedraag je daarvoor als een hond. Honden communiceren bijna niet met klanken, wel met lichaamsbewegingen.  

Als je je hond roept, weet hij waar je bent en zal juist niet komen. Hij leert ook niet meer op jou te letten om je niet te verliezen. Je maakt hem dom terwijl hij juist zelfstandig moet leren om jou in het oog te houden.

Hoe heeft mijn hond het geleerd ?

Breng de hond in een gecontroleerde situatie waar hij jou verliest en in paniek raakt. Hou hem van ver in het oog en leer hem jou zoeken.     

Je hond moet zelfstandig een leerproces doormaken om naar jou te speuren. Zo kan hij zelf rustig blijven en zal later niet verloren lopen.  

Laat de hond een halsband dragen met een penning waarin je gsm nummer gegraveerd is. (En vergeet je gsm niet ... )

Neem een half pond mee van een mengeling van stukjes rauw stoofvlees, kattensnoepjes, kaasblokjes, worst, … iets waar je hond verzot op is en enkel krijgt als beloning. Het is best een beetje gezouten.  

Ga naar een afgemaakte hondenwei die hij niet kent. Roep hem NIET ! Als hij naar je komt, beloon je met een stukje. Verstop je en doe hetzelfde. Vergroot de tijd en de afstand. Je kan dit op verschillende weien doen.  

Rij dan naar een bos dat hij niet kent. Ik neem dan een picknick, leesmateriaal mee en een niet gewassen t-shirt. Parkeer niet op een parking. Zet je auto iets verder in het bos op een veilige plaats buiten het verkeer. De hond zal rond de auto gaan lopen wanneer hij je zoekt. Blijf staan op de plaats waar hij van je is weggelopen. Hij zal naar die plaats terugkomen. Moet je toch weg, leg er dan je niet gewassen t-shirt met je reuk op. Hij zal daarnaast gaan liggen.

Schuif onder de ruitenwisser een blad papier met de tekst : “De hond die hier eventueel bij de auto ligt is niet verloren. Hij loopt graag alleen en wacht hier op zijn baasje.” Mijn hondje lag dikwijls bij de auto te wachten terwijl ik naar hem op zoek was. Ik heb al teveel nutteloze telefoontjes gekregen.   

Maak van de autostaanplaats een aangename plek voor hem. Laat je hond aan de lijn rond je auto zijn behoefte en plasjes doen. Geef geregeld wat vlees. Leg stukjes vlees op de bumpers van je auto. Laat hem die vinden en opeten. Vergroot de cirkel en maak nadien een grote wandeling aan de lijn. Kom terug naar de auto, vertrek weer terug, leg dezelfde weg af en laat hem dan los.

Als hij pas begint los te lopen, is een hond geweldig geboeid. In het begin komt een jager niet terug tenzij hij erg moe begint te worden. Het duurt dus wel 20 minuten. Zijn opwinding blijft hem gaande houden. De natuur lokt, hij vergeet alles en hij kan dit niet zo maar opgeven. Na een paar keer is het nieuw eraf. Dan mindert dat.

Na een maand kwam Luc-ske bij het loslopen al af en toe in mijn buurt en verdween dan terug. Als ik in de auto ging wachten duurde het al minder lang tot hij terugkwam. In het begin was het een uur, nadien een kwartier.

Dit hondje zou zeer ongelukkig zijn indien hij steeds aan de lijn zou moeten lopen.  Dus leer je hond speuren, neem genoeg tijd en wees geduldig

De wandelplaatsen zijn bijvoorbeeld de hondenlosloopzone Linkeroever, het Vlietbos, het Galgenweel, het St Annabos, het Zand, het Burchtse Weel.

Hondenloopzone Antwerpen - linkeroever (niet omheind)

Zij bevindt zich aan de Blancefloerlaan en is 30 ha groot.    Middenvijver 30 ha groot

Loslopende honden worden oogluikend door de overheid getolereerd.

Hondenloopzone Bremweide (omheind)

Zij is 3,5 ha groot. Zij bevindt zich tussen Bisschoppenhoflaan en Eugeen Fahylaan.

Eerste parkingplaats : Bisschoppenhoflaan 670, 2100 Deurne. Het is de dierenkliniek Felina. U volgt de aardenweg.

De hondenweide is 100 m verder op de rechterkant.

Tweede parkingplaats : Eugeen Fahylaan 54, 2100 Deurne. Achter de glascontainer en de kledingcontainer ziet u een padje.

Op 50 m afstand is de ingang van de hondenweide.

Groepswandelingen los

vindt men op de forums Hondenvrienden, Dogsfriendly.

De 10 geboden voor loslopen

volgen de aanbevelingen van Cesar Millan : no talk, no touch, no eye contact = niet spreken, niet aanraken, geen oogcontact.

Mijn hond Tom was een dominante Duitse herder. Hij stond op zijn strepen. De leiband veranderde hem in een monster.

Bij het loslopen ging het meestal goed, maar het was steeds op de tippen lopen bij ontmoetingen met andere reuen. Door de jaren heen heeft hij mij een lijst van trucjes geleerd over 'honden-etiquette' als je los gaat wandelen.

kwadehond

 

Een aangelijnde hond is in een onnatuurlijke toestand.

Op de foto hiernaast zou de toestand totaal anders zijn indien de Duitse herder los was en de honden op afstand van de eigenaars konden kennis maken.

Een hond aan de lijn voelt zich gestresseerd. De lijn belemmert zijn lichaamstaal. Hij kan zich niet geoeg bewegen om respectvol een andere hond te ontmoeten.

De stress maakt hem agressief. Hij wordt niet begrepen door een loslopende hond. Het kan agressie uitlokken.

Indien een loslopende hond naar jouw aangelijnde hond komt, maak hem onmiddellijk los. Het kan zijn leven redden.

 

Benader elkaar zijdelings en in een boog zoals honden doen.

Recht op elkaar aflopen is voor honden een uitdaging tot conflict. Honden zullen de vrede willen bewaren bij het naar elkaar toe gaan. Dat doen zij door elkaar zijdelings te benaderen in een grote boog. Maak die boog als je mensen tegenkomt. Als je op hetzelfde pad bent, is de situatie gevaarlijk. Keer je om of ga van het pad af. Zoniet heb je gegarandeerd een conflictsituatie.

STA NIET STIL, BLIJF STAPPEN !

Honden stappen altijd door als zij elkaar ontmoeten. Stilstaan doen zij enkel als zij zich klaar maken voor een aanval. Het brengt hen in extreme waakzaamheid, stress en kans tot uitvallen. Als jij blijft stilstaan zet je hem aan tot vechten.

Respecteer het ontmoetingsritueel en STAP DOOR.

Als reuen elkaar traag benaderen en fixeren, peilen ze elkaars rangorde. Door grommend stijf rond elkaar te draaien en te besnuffelen volbrengen ze hun ontmoetingsritueel. Dit ritueel duurt een paar minuten. Gun hen de tijd voor dit sociaal contact. Stap door.

Als je je onzeker voelt, LOOP ZO SNEL MOGELIJK VER VAN DE HONDEN WEG.

Bij die rangordebepaling hoort U soms wat grommen. Dit is een normale uiting van dominantie en wijst niet op agressie. Indien u zich onzeker voelt, loop snel weg van je hond.

Een hond zal niets ondernemen als hij ver van zijn baas is. Hoe verder hij van zijn baas is, hoe minder zeker hij zich voelt en hoe minder hij zijn baas zal willen beschermen.

Soms ontstaat even een schijngevecht. De honden doen alsof ze elkaar verscheuren. De ene kan hevig grommen en de andere gillend janken. Maar zij raken elkaar praktisch niet door hun aangeboren bijtrem, het hondse ridderlijkheidsinstinct. Loop gewoon weg ! Als je dichter bij de honden gaat staan, maak je de toestand alleen maar erger. Dan pas gaan ze werkelijk agressief uit de hoek komen.

Vermijd confrontatie.

Een kleine verwonding is echter altijd wel het risico van een vrij leven. Welk levenslustig kind komt nooit met schaafwonden thuis ?
Wil je de confrontatie toch vermijden, dan heb je 2 opties.
Vooraleer hij naar de hond gaat : wandel een andere richting uit en lok je hond op een vrolijke manier met een speeltje of stok.
Als hij al naar de hond gaat : loop zo snel mogelijk weg en verstop je.
Als hij je dan vindt moet hij een hoge beloning krijgen : zeer lekker eten, speeltje, stok en dit met laaiend enthousiasme.
De hond zoekt de adrenalinekick. Die vindt hij bij een conflict, jij neemt het hem af dus geef hem die kick als hij bij je komt.

fouillerenVechtersbaasjes

Je veroorzaakt een gevecht als je het ontmoetingsritueel verstoort door je hond te roepen. Loop gewoon snel weg.

Als je hond je op dat ogenblik gehoorzaamt, zal de andere hond dit zien als vluchten en je hond aanvallen. Je maakt het erger door de naam van je hond te zeggen, te blijven stilstaan, erheen te gaan. Je aandacht zet aan tot vechten.

De kans op verwonding zal het kleinst zijn indien de eigenaars in tegenovergestelde richting weglopen.

De kans op verwonding zal het grootst zijn indien de eigenaars de honden willen uit elkaar halen, roepen, trekken of slaan. De honden zien dit als meevechten en worden heviger.

 

Verwondingen

Een gaatje van een tand in de vacht van een hond hoort bij het leven in de natuur. Meestal hoeft er niets ondernomen te worden en niet te worden gehecht. Het geneest vanzelf en er komt gewoon een korstje op. Je kan altijd het haar rond de wonde wegknippen om het sneller te laten drogen.

Roep je hond niet.

Honden roepen elkaar nooit tenzij de pups in gevaar zijn. Je verlaagt je positie door hem te roepen. Verstop je regelmatig en leer hem op je te letten. Sta je ver, beweeg dan even je armen of je lichaam : een hond ziet slecht een stilstaand beeld.

Spreek niet tot hem zonder reden.

Honden leven in stilte met elkaar. Zij communiceren met lichaamsbewegingen. Om duidelijk te maken dat ze een bepaalde richting gaan inslaan, kijken ze eerst in die richting, keren zich dan demonstratief om en stappen snel weg in die richting. Doe hetzelfde. Wanneer je blijft staan en hem roept, zal hij het minder goed begrijpen dan wanneer je je rug keert en wegstapt.

Geef geen eten voor de wandeling.

Neem verse hapjes mee : vlees, kaas ... om te belonen als je de hond toch eens moet roepen. Stukjes rundslever gebakken met zout doen wonderen. Maar doe het niet in het bijzijn van andere honden.

Geef geen voedsel en streel nooit een andere hond.

Geef hem geen voedsel in de nabijheid van andere honden. Je verheft de vreemde hond tot een hogere rang. Als je eigen hond dominant is, kan hij de vreemde hond aanvallen om zijn rangorde terug te verlagen. En hij heeft gelijk

*De teksten over hondengevechten hebben betrekking op de normale hondenrassen die een bijtrem hebben. Voor bloedlijnen uit vechtrassen waar de bijtrem is uitgefokt of voor gestoorde honden zijn de raadgevingen niet van toepassing en is het aangeraden de confrontatie te vermijden.