Hondenherplaatsing

"Al wat je voor de minsten onder de Mijnen gedaan hebt, heb je voor Mij gedaan." Dagelijks Bijbelcitaat

  

Hondenherplaatsing - verse voeding

De volwassen hond mag maar 1 keer per dag eten.

De maag heeft 24 uur nodig om zich totaal te ledigen. De pH moet volledig kunnen veranderen.

In de natuur komt de maaltijd na de jacht. Bij de hond is dit dus na de wandeling. De ochtendontspanning telt dubbel. Een half uur wandeling 's morgens heeft evenveel effect als één uur 's avonds. Het eten kan vanaf de middag.

De maaltijd moet warm zijn.

De vertering begint door te ruiken met de neus. Dit brengt de pancreas op gang. De pancreas produceert de verteringsenzymen. De geur komt vrij door warmte. Voedsel mag niet opgewarmd worden in de microgolfoven : de elektromagnetische straling verandert de eigenschappen van de moleculen en maakt het voedsel steriel en schadelijk.

Pup

Een jong dier heeft 3 maaltijden nodig. Voor het jong roofdier (hond, kat) tot 4 maanden wordt 1/3 van één maaltijd vervangen door : platte kaas, het geel van een ei, yoghurt, karnemelk.

Hoeveelheden voeding 

 • de hond heeft nodig : ongeveer 40 g  voeding per kg lichaamsgewicht per dag
 • individuele aanpassing is nodig indien de hond honger lijkt te hebben of eten laat staan. Dit gebeurt het best door de hoeveelheid voeding met 10% te vermeerderen of te verminderen.

Overgang

Wanneer men een dier laat overschakelen van droogvoer naar vers voer kan het diarree veroorzaken. Het moet geleidelijk gebeuren met dagelijks toevoeging van steeds grotere porties van het nieuwe voer. De darmen moeten de tijd krijgen om te wennen.                  

Samenstelling van de maaltijd

 • 1/6 rauw vlees of 1/5 rauwe vis, minder in de zomer en als de dieren ouder worden om de nieren te sparen. Het vlees moet dagelijks afwisselend zijn.

  Indien je gezond, snel en duurder wil gaan, koop dan de diepvriesvoeding van Duck in dierenspeciaalzaken.

  Ik stel het zelf samen, dan ben ik zeker over wat er in zit. Het is beter en veel goedkoper maar het is meer werk want de stukken vlees uit de slachterij zijn groot. Je moet ze dus zelf snijden.

  Je moet een lang puntig slagersmes en "staal" kopen want je moet het mes telkens "wetten" met het "staal" om het scherp te maken. Laat even demonstreren hoe je een staal gebruikt, het is niet moeilijk. In de straat achter het slachthuis van Antwerpen is zo een winkel met heel lieve mensen.

  • je mag nooit varkensvlees geven wegens risico op ziekte van Aujeszky

  • je kan alles bestellen bij www.dogmeat.nl

  • schapenvlees vind je bij Salembier aan de Slachthuislaan : pens, lamshart, lamstong

  • paardenstoofvlees is niet zo duur

  • biologisch : runds- en schaapsnijlingen en knoken kocht ik bij beenhouwer Vandeneynde in Nijlen : tel. 03.4818176.
   Je moest het enkele dagen op voorhand bestellen. Je kon het daar kopen of laten brengen naar de biologische boerderij De Dobbelhoeve, Goorstraat 43, Schilde-Oelegem. Het heet "hondenvlees in stukjes".


  • kip/kalkoen : volledig of : maagjes, hartjes, vleugels, karkassen, nekken, kalkoennekken

  • konijn : volledig of : koppen (een delicatesse !) , karkassen. Kip-kalkoen-konijn haal ik bij Van de Poel in de Criée (overdekte hallen) Van Schoonhovestraat, Antwerpen. Je kan parkeren in parking Nova, het ticket wordt terugbetaald

  • vis : best vers, ofwel diepvries : Alaska pollak, haring, pladijs, kabeljauw, of doosjes sardientjes in eigen nat, doosje zalm
    
 • 3/6 geblancheerde soepgroenten (geen microgolfoven gebruiken)
   
  • gemengde gesneden soepgroenten in zakken van 1,5 kg (Produkt 1) uit de diepvries bij Carrefour, Aldi, Colruyt ...  Ik laat de groenten ontdooien en maal ze even. Wortelen zijn in stukjes niet goed verteerbaar. De groenten worden maar even opgekookt (geblancheerd), dan wordt het vuur afgezet.  Het opkoken dient om de cellulosewand van de plant te breken, anders kan een roofdier (hond, kat) het niet verteren 

  • alle gezonde tafelresten

  • venkel, dit zuivert het systeem

  • verse kruiden zoals : look, tijm, peterselie, peper, Provençaalse kruiden 

  • weinig of geen kool

  • bij witloof (bitter), voeg ik wat zoet fruit bij zoals appel voor de smaak
    
 • 2/6 gekookte cerealen (koolhydraten) en fruit :
   
  • vooral speltgraan, een nacht laten weken en minstens ½ uur koken.  Het wordt het best verteerd als het nadien gemalen is. Ik gebruik een keukenrobot met sikkelmes en pot met inhoud van 3 liter. Het speltgraan is te bestellen bij Horta, Miksebaan 195, Brasschaat tel. 03.6518060

  • gekookt : volle spaghetti, macaroni, spirelli, volle rijst, tapioca, couscous

  • muesli en havervlokken

  • volkoren brood : gedroogd, gemalen of geweekt in water of soep

  • fruit : ik voeg dagelijks bij het eten rauw gemalen fruit : appel, peer, banaan, kiwi, mandarines, druiven, appelsien, ananas, gedroogd fruit. In feite moet het fruit afzonderlijk gegeven worden omdat rauw en gekookt voedsel verschillende enzymen nodig hebben maar ik kan mijn hond niet toe krijgen het apart op te eten.

Rundsbeenderen

Wil u uw hond moe maken en een paar uren bezig houden : koop rundsbeenderen. Elke hond is er gek op.

Als ik hevige regen verwacht ga ik me schuldig voelen om de wandeling wat kort zal zijn. Ik haal dan 's morgens een knook uit de diepvries. Zo hou ik mijn hond bezig in de namiddag.

Als er een beetje merg in zit, haal ik het eruit. Het kan diarree veroorzaken. Bewaar de knoken in de diepvries. Maar wikkel elke knook afzonderlijk in een plastiek zakje. Zoniet kleven ze alle als een grote bevroren blok aan elkaar.

Het moeten 'niet-dragende' beenderstukken zijn zoals ribben, gewrichten en wervels. Ribben zijn lekker voor kleine hondjes. Hiernaast ziet u de foto van een lamskarkas.

De beenderen moeten rauw gegeven worden. Als ze gekookt worden, kunnen zij splinteren. Dat is gevaarlijk voor de hond.

 Van de dragende beenderen zoals de poten (die het lichaam "dragen") mag men nooit het middenstuk gebruiken (mergpijp) maar de uiteinden (gewrichten). Mergpijpen zijn te hard. De hond houdt er minder van.

Kalfsknoken

Bij Makro Deurne kan je kalfsgewrichten kopen per doos van 4 stuks (zie foto hierboven). Het kost ongeveer 4 euro voor de 4 stuks. Zij heten 'kalfsknoken'. Ik bel een dag op voorhand om ze te laten opzij leggen. Tel Makro beenhouwerij 03 350 10 89. Zij bevatten veel kraakbeen, met het nodige chondroitine. Mijn Duitse herder eet de hele kraakbeenbol op en laat enkel het korte mergpijpje over. In Carrefour kan je ze ook bestellen.

Mijn honden hebben nooit tandsteen. Het knagen op knoken is een natuurlijke gebitsreiniging. Sommige kleine stukjes verteren niet in de maag van de hond. 's Anderendaags braakt hij die stukjes uit. Wees niet bezorgd. Dit is de natuurlijke gang van zaken.

Vezels

Als de hond hout eet, papier, een doek, gras, uw deurmat… heeft hij vezels nodig in zijn dieet.

Vezels komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, rauwkost, noten en granen.

Wat zijn de voordelen van vezels?

Geneeskundigen en voedingsexperts gaan er van uit dat ongeveer 30% van alle kankers in het westen gerelateerd kunnen worden aan slechte voedingsgewoonten die te weinig vezels bevatten.

Waar zitten vezels ? In :

·         volgranen producten : volkoren brood in plaats van wit brood

·         vers fruit : appel, sinaasappel, banaan

·         groenten bij iedere maaltijd : zijn een uitstekende bron voor vezels

·         gedroogd fruit en noten : bevatten veel vezels, noten zijn daarnaast ook rijk aan proteïnen, muësli is om deze reden uitstekend gezond

·         soep : verse geblancheerde (even opgekookte) groentensoep

Afwisselend : iedere dag 1 tot 2 koffielepels

 • olijfolie koud geperst
 • tarwekiemolie koud geperst, colza,
 • levertraan
 • biergist
 • zeewier
 • honing
 • rauw en gehakt : peterselie, teentje look, verse kruidenplantjes : samen malen met hard brood of wortelen vind ik het gemakkelijkst.

Hoe doe je het ?

De porties die ik aangeef zijn berekend voor mijn Duitse herder, voor een kleine hond moet u het aanpassen.

Ik heb een grote diepvries. Ik snij het vlees in repen met het scherp slagersmes. Ik maal het in een vleesmolen Braun, te vinden in iedere elektrozaak. De diameter van de molentrechter is 5 cm dus de vleesrepen mogen niet breder zijn. Ik doe in plastieken lunchzakjes telkens een dagportie van 300 g gemalen vlees. Ik stapel de zakjes op in de diepvries. Elke avond haal ik een zakje uit en 's morgens is het ontdooid.

Ik blancheer de soepgroenten in grote ketels en voeg er op het einde bij : de gemalen look, peterselie en kruiden zoals tijm, peper, Provençaalse kruiden e.d. Ik maal de soep en giet telkens een dagportie in plastieken potjes die afgesloten in de diepvries bewaard worden.  De knoken verpak ik elk in een plastiek zakje anders kleven ze als één blok aan elkaar door het ijs.

Ik maak een pot met 3/4 kg volle rijst en voeg er op het einde 1/4 kg volkoren spirelli of macaroni bij. De hond vindt deegwaren prettiger om eten dan rijst : het glijdt goed en kleeft minder aan de tanden. Maar pasta alleen kan te laxerend werken met diarree tot gevolg. Kip heeft ook dat effect. Het is dus best geen spaghetti met kip alleen maken maar altijd rijst bij te voegen. Gebroken rijst is een ideaal middel tegen diarree. Dit vind je in Makro en Colruyt in zakken van 5 kg.

Ik krijg van de biologische bakker de afval of kruimels van de broodsnijmachine. Dat is dikwijls een grote kartonnen doos vol zéér gezonde kruimels met zaadjes en pitten die door het trillen van de machine van de broden vallen. Een andere bakker geeft me oude broden. Ik vraag enkel de donkere of volkoren broden. Thuis gekomen moet je die wel onmiddellijk in groffe boterhammen snijden, of het wordt bikkelhard. Meng het brood dagelijks wat door mekaar, zodat het niet beschimmelt.

Buiten de maaltijd kan als tussendoortje gegeten worden : fruit, groenten, cerealen, stoelgang van paarden en konijnen, dus van vegetariërs, niet van roofdieren (dit is een gefermenteerde biologisch verrijkte herstelvoeding), gras, planten, aarde, kruiden die het dier zelf vindt in het natuurgebied, avocado's, olijven, wortels, appels, tamme kastanje, amandelen, verse of gedroogde vijgen, rozijnen ...

Water drinken uit plassen is gezond omwille van de mineralen. Honden houden ook meer van regenwater dan van kraantjeswater.

Nieuwe smaak leren kennen

In de natuur leren de ouders aan de pups alle smaken kennen voor hun verdere leven. Zij braken wat voedsel uit en de pups eten het op. Als de hond iets nooit gegeten heeft moet je hem de nieuwe smaak leren kennen, zoniet zal hij het niet durven eten. Men maakt het voedsel lauw en brengt een beetje in de mond. Men houdt de mond zachtjes dicht, men kan het op de lippen smeren of het eten opwarmen in wat water of bain-marie zodat de geur vrijkomt.

Speltgraan is het gezondste graan om de volgende redenen :  

 • de genetische manipulatietechnieken hebben geen rendement bij de teelt en worden dus niet toegepast,
 • het graan groeit alleen op arme bodem en zolang deze niet door vreemde stoffen is behandeld,
 • het is rijk aan silicium,
 • de vertering is zeer traag, de insulinepiek is niet nodig zoals bij andere graansoorten.

Snoepjes : 

nooit industriële hondensnoepjes geven, maar wel nick-nacks, kinderbeschuit, kaas, vlees. 

Zondigen mag al eens !

Lekker eten is een genot in het leven. Ik gun mijn hond graag geregeld hetzelfde Bourgondisch plezier.

Wat hij het liefst eet is totaal het tegenovergestelde van het gezonde ! namelijk :

- al wat goed gebakken, gestoofd, gezouten, gepeperd en bijgekruid is

- koeken met crème en rijsttaartjes

- alle ongezonde charcuterie met sterke smaak

- fastfood en rommel van de frituur !

Hoe geef ik hem dat ?

Soms bak ik het vlees met peper en zout. Soms voeg ik bij de soep een bouillonblokje van Knorr : kip (ontvet). Soms voeg ik bij de maaltijd een kaas- of ander sausje. Zijn lievelingsgerechten zijn : spirelli met doorbakken spekjes en kaassaus, pizza en sterk gekruide gebraden kip.

Maar je mag niet teveel verwennen of ze willen hun groentjes niet meer !